12.01.23р. Знайомство з підприємством. Інструктаж з охорони праці.

Iнструкція з охорони праці для кранівників (машиністів) кранів мостового типу розроблена відповідно до Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9, Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, та Правил охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, затверджених наказом Мінсоцполітики від 19.01.2018 № 62.

1 Для керування та обслуговування кранів суб’єкт господарювання зобов’язаний призначити кранівників, які пройшли спеціальне навчання і мають посвідчення на право керування краном.

2. Якщо кран перебуває у приватній власності, обов’язки кранівника може виконувати суб’єкт господарювання за умови, що він пройшов навчання та атестацію як кранівник.

3. Для стропування або підвішування вантажу на гак крана призначають стропальників. Як стропальників можна допускати й інших працівників — такелажників, монтажників тощо, якщо вони пройшли навчання за професією, кваліфікаційна характеристика якої передбачає виконання робіт зі стропування вантажу.

Якщо кран перебуває у приватній власності, обов’язки стропальника може виконувати суб’єкт господарювання за умови, що він пройшов навчання та атестацію як стропальник.

4. У разі коли зона, що обслуговується краном, повністю не оглядається з4. кабіни кранівника та відсутній радіо- або телефонний зв’язок між кранівником і стропальником для передавання сигналів стропальника кранівникові особа, відповідальна за безпечне проведення робіт із переміщення вантажів кранами, призначає сигнальника.

5. До роботи кранівником допускають особу, не молодшу 18 років, яка має початкову професійну або середню спеціальну освіту за цією спеціальністю. Працювати кранівником може особа, яка пройшла попередній медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж з охорони праці на робочому місці, стажування та інструктаж із пожежної безпеки.

6.  Кранівник проходить інструктаж за цією інструкцією перед початком роботи (первинний) та щоквартально (повторний). Результати інструктажу заносять до Журналу реєстрації інструктажів із питань охорони праці на робочому місці.

7.  Повторну перевірку знань кранівників комісія підприємства проводить:

періодично — не рідше разу на 12 місяців;
у разі переходу з одного підприємства на інше;
на вимогу інспектора Держпраці або інженерно-технічного працівника, який наглядає за утриманням та безпечною експлуатацією вантажопідіймальних кранів.
Повторні перевірки знань проводять в обсязі цієї інструкції та інструкції заводу-виробника з монтажу й експлуатації крана.

8. Під час роботи кранівник повинен мати із собою посвідчення на право керування краном.

9.  Підсумковий тест для перевірки знань із охорони праці.
10. Перед допуском до роботи керівництво підприємства зобов’язане перевірити у кранівників знання інструкції заводу-виробника з монтажу й експлуатації крана, на якому вони працюватимуть, та видати їм під підпис виробничу інструкцію. Окрім того, необхідно видати кранівникам чи вивісити у місцях виконання робіт краном графічні зображення (схеми) стропування, обв’язування або зачіплювання вантажів.

11. Допуск до роботи кранівників оформлюють наказом по цеху (дільниці) або підприємству. Допускати кранівників до обслуговування і ремонту електроустаткування крана можна лише з дозволу головного енергетика підприємства.

12.  Кранівник, якого переводять із вантажопідіймального крана одного типу на інший — наприклад, із баштового на мостовий, перед допуском до виконання своїх обов’язків повинні пройти перепідготовку.

13. Кранівники та їхні помічники після перерви в роботі за спеціальністю понад рік проходять перевірку знань у комісії підприємства. При задовільних результатах їх допускають до стажування, щоб вони відновили необхідні навички.

14. Навчений та атестований кранівник повинен знати:

виробничу інструкцію, а також інструкцію заводу-виробника з монтажу та експлуатації крана;
будову крана, будову та призначення його механізмів і приладів безпеки;
асортимент і призначення мастильних матеріалів, які застосовують для змащування частин, що труться;
порядок обміну сигналами зі стропальниками;
безпечні способи стропування і зачіплювання вантажів;
правила безпечного переміщення вантажів кранами;
вимоги до кранових колій і їх утримання;
прийоми вивільнення від дії струму осіб, які потрапили під напругу, та способи надання їм домедичної допомоги.
15.  Кранівник контролює роботу стропальника .
16.  Адміністрація підприємства або цеху зобов’язана виділити час для огляду крана до початку його роботи.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

17.01.23 р. Тема: Піднімання та переміщення ящика зі шлаком на відстань 100м.